Topper

Toppers, ook wel topping matras, dekmatras, topdek of topmatras genoemd, worden op matrassen gelegd voor verschillende redenen.
Op een boxspring zijn er 2 keuzes in matraskernen. Een matraskern die een bijbehorende tijk heeft of een matraskern die wordt gestoffeerd in een uitgekozen stof die bij de boxspring past. Op een gestoffeerde matras wordt een topper gelegd. Deze vervangt de topping (afdeklaag) die in een niet gestoffeerd matras al is verwerkt.

Natuurlijk is het mogelijk om een topper op een niet gestoffeerd matras te leggen. Wanneer iemand hiervoor kiest, wordt het ligcomfort verhoogd. Daarnaast wordt een topper vaak gebruikt om de naad die er tussen twee 1-persoonsmatrassen ligt weg te werken.
Waar een topping matras ook voor gekozen wordt is voor zijn lichte gewicht waardoor hij makkelijke op te maken is.

Slijtage van een matras

Buiten al deze gemakken en het luxe ligcomfort zorgt een topper er ook voor dat het matras minder te lijden heeft. De grootste slijtage die door gewicht en transpiratie vocht wordt veroorzaakt vangt de topper op. Hierdoor heeft het onderliggende matras een langer levensduur.

Uitvoeringen

Toppers zijn erin verschillende uitvoeringen. De gemiddelde hoogte van een topper begint ongeveer vanaf 6 cm oplopend tot ongeveer 12 cm en heeft verschillende kernen.
De kern van een topper kan van polyether, koudschuim, latex, traagschuim, wol en paardenhaar zijn.

De goedkoopste toppers zijn gevuld met polyether ook wel comfort schuim genoemd. Comfort schuim geven ze aan polyether matrassen en toppers om de gevoelswaarde te vergroten, verwar dit niet met kwaliteit of comfort waarden.

  • Een comfortabel en kwaliteits product heeft een kern van latex, wol, koudschuim of traagschuim.
  • Een topper traagschuim is druk verlagend en heel comfortabel.
  • Een product van wol is in de zomer heerlijk koel en in de winter lekker warm en daarnaast zelfreinigend.
  • Koudschuim, ook wel hr topper, heeft een comfortabel lig comfort en een lange levensduur.
  • Een latex variant is er in verschillende kwaliteiten. De luxste uitvoering bevat 85% natuurlatex en 15% ander natuurmateriaal (link naar latex).
  • Coolgel traagschuim met een tijk die is doorgestikt met hr (koudschuim) en aan de ene kant katoen meegestikt en aan de andere kant wol meegestikt. Dat is de comfortabelste topper

Paardenhaar is veel over gezegd en door de duurdere merken gestimuleerd, maar houdt u er rekening mee dat het niet te reinigen is (i.v.m. huisstofmijt) en dat het regelmatig (2x per week) opgeklopt moet worden want anders krijgt u kuilvorming.