HR Matras

Een HR matras (koudschuim) heeft een enigszins onregelmatig open cel structuur. Hierdoor kan het goed ademen, vocht opnemen en weer afvoeren. Het HR matras (koudschuim) staat daardoor bekend als goed ventilerend materiaal. Het materiaal is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur. Kuilvorming komt bij HR matras (koudschuimmatras) weinig voor.

HR Matras, volkern Hr matras met soft touch koudschuim tijk

Wat is een HR matras?

Het HR staat voor High Resilience wat betekend hoge veerkracht. Of te wel schuim met hoge veerkracht. De juiste benaming is dan ook HR schuim wat gebruikt wordt om matrassen te produceren. In de volksmond wordt een matras dat van HR schuim is geproduceerd koudschuim genoemd.
Puntelasticiteit
Hoe hoger het getal (bijvoorbeeld het soortelijk gewicht van HR 60 wordt gebruikt), des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid. Puntelasticiteit is de mogelijkheid om een bepaald gedeelte van het matras in te drukken zonder dat een groot oppervlak van het matras naar beneden veert. Hoe puntelastischer een materiaal is, des te beter het zich kan vormen naar de contouren van het lichaam en hoe nauwkeuriger de ondersteuning is. Een misverstand is dat het soortelijk gewicht de hardheid bepaald. Dit is niet zo, een matras met SG 30 en SG 60 kunnen even hard zijn.
Dichtheden
HR koudschuim matrassen zijn er in verschillende dichtheden zoals HR 35, HR 40, HR 45, HrR50, HR 55 en HR 60. Hoe hoger het soortelijk gewicht Sg hoe meer grondstoffen er in het product zijn verwerkt hoe duurzamer het product. Alle dichtheden zijn te verkrijgen in zowel soepel als stevig.

HR Koudschuim is een type Polyherteschuim, waarvan vaak ten onrechte verondersteld wordt dat bij de fabricage geen hoge reactietemperaturen ontstaan. Dit is onjuist. De term ‘koudschuim’ is afgeleid van de term ‘cold cure moulding’: schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. HR schuim is ook vlam vertragend en soms ook een vlam dovend product.

Hoe wordt HR matras gebruikt?

Het HR schuim wordt in verschillende uitvoeringen gebruikt:
-als matras;
-als matras met een tijk die doorgestikt is met HR koudschuim wat een heel hoog ligcomfort effect geeft (idee als de prinses die op op de ert ligt);
-als afdeklagen van verschillende veren matrassen zoals pocketveer;
-als topper die op een gestoffeerd matras wordt gelegd ook wel topping matras of oplegmatras genoemd.

Verschil SG en HR
Wat is het verschil tussen SG en HR? Zowel in de HR  koudschuim uitvoering wordt er over een een soortelijk gewicht (sg) gesproken als bij een Polyherteschuim wordt over een soortelijk gewicht (sg) gesproken. Om onderscheid te kunnen maken wordt er doorgaans bij de HR koudschuim uitvoering over een HR (sg) soortelijkgewicht gesproken en bij een Polyherteschuim over een SG  of een comfortschuim met en soortelijk gewicht (sg) gesproken. Meer weten over SG matras kijk op de link.