Beste slaaphouding verbetert dat mijn slaap?

Uitgerust wakker worden heeft te maken met een goede nachtrust. Optimaal is dat je ook in de beste slaaphouding slaapt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat het lichaam gedurende de dag optimaal kan presteren. Hierdoor kunnen we onze werkzaamheden moeiteloos uitvoeren. Om tot een goede nacht rust te komen spelen er een aantal facorten mee. De juiste slaapomgeving, het juiste matras in combintoe met een heerlijk kussen en de beste slaaphouding.

De beste slaaphouding is veel over te zeggen. Wetenschappelijk kan iets wel de beste slaaphouding zijn maar als dit niet de voorkeurshouding van het lichaam is dan is het een hele uitdaging om dit veranderd te krijgen. De verkeerde slaaphouding kan nek en/of rugklachen veroorzaken. Daarnaast zorgt de verkeerde slaaphouding in combinatie met het verekeerde matras voor veel draaien gedurende de nacht.

Verschillende slaaphoudingen

Er zijn rug-slaapers, zij-slaperes en buik-slapers. Op deze slaaphoudingen zijn nog heel veel varianten te bedenken. Het belangrijkste is om lekker te liggen, weinig te draaien en zonder klachten uitgerust wakker te worden. Tijdens de nacht hersteld het lichaam. Wanneer het lichaam tijdens de nacht teveel draait doordat het veel afknellingen heeft verstoord dit de nacht. Daarnaast kan een bepaalde slaaphouding de nek of rug zodanig onder spanning zetten dat de volgende dag daar de gevolgen voelbaar van zijn. Als dit een enkele keer gebeurt is dat niet erg. Gebeurt het dagelijks is het tijd voor veranderingen en uit te gaan zoeken wt de beste slaaphouding voor je is..

Buikslaper

Een buikslaper met een opgetrokken been en schouders plat op het matras is een ander buikslaper dan wanneer degene zijn schouder onder zich gedraaid heeft en op een kussen ligt. Houding 1 zonder kussen met beide schuoders op het matras is funest voor de nek. Houding 2 schouder onder het lichaam met ondersteuning van een kussen is al een betere buikslaper.
Buikslaper met nekklachten moeten zorgen voor het juiste kussen. Wanneer deze onder het hoofd ligt kan de nek recht op de wervelkolom aansluiten.

Zijslaper

Een zijslaper doet het al beter. Die kan met een goed matras waar de schouder geen druk op heeft en een bijpassend kussen de juiste slaaphouding creëren. Het kussen moet de juiste hoogte hebben zodat deze ervoor zorgt dat de nekwervens recht aansuiten aan de rugwervels. Ligt het hoofd te hoog dan krijgt u nekklachten. Ligt uw hoofd te laag, dan steunt u alleen op uw schouder en kan deze klachten veroorzaken. Stem daarom matras en kussen op elkaar af. Daarnaast moet ook de heup geen druk ondervinden. Zowel de schouder als de heup moeten weg kunnen zakken in het matras daarnaast heeft de taille ondersteuning nodig.

Rugslaper

Van een rugslaper wordt gezegt dat dit de juiste slaaphouding is. Niet iedereen is het daarmee eens. Wanneer er niet het jusite kussen ligt kan de nek achterover kantelen en daardoor ook nekklachten geven. Daarnaast kan de mond open vallen en hierdoor snurk geluiden laten horen. Is het kussen te hoog dan wordt de nek voorovergeduwd waardoor de kin op de borst terecht komt. Ook niet ideaal.

Wat moet ik nu doen

De beste slaaphouding is moeilijk te bepalen want elke houding heeft zijn voor en nadelen. Veel mensen draaien gedurdende de nacht meerder keren in verschillende houdingen. Ook de mensen die in een bepaalde houding in slaap vallen en dan in die houding ook weer wakker worden. Het lijkt dat je dan niet hebt gedraaid, maar gelukkig regeld het lichaam dat zelf. Het belandrijkste is om zonder pijn uitgerust wakker te worden. Is dit niet het geval probeer dan te achterhalen wat het probleem is. Is dat moeilijk te achtehalen ga dan naar een slaapspecialist die onafhankelijk niet merkgebonden advies kan geven.