Niet kunnen slapen

Wanneer je niet goed geslapen hebt kan dit invloed hebben op de volgende dag. Zeker als je meerdere nachten niet goed doorslaapt. Rusteloze nachten is een probleem wat steeds meer hoort bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slapen is essentieel voor het overdag goed functioneren van je lichaam en geest. Het niet kunnen slapen heeft zeker invloed op de volgende dag en zal dan een vermoeiende dag kunnen worden.

Het wordt pas echt een probleem als u meerdere nachten achter elkaar niet kunt slapen. U wordt steeds vermoeider en dat voelt u lichamelijk. Naast het feit dat u zich overdag vermoeid voelt kan er veel meer gaande zijn in het lichaam wat we niet meteen doorhebben. Op langere termijn kan dit voor problemen zorgen waarvan we dan niet snappen waar die vandaan komen.

Wat gebeurt er tijdens onze slaap?

Tijdens onze slaap is ons lichaam met herstel werkzaamheden bezig. Mensen die niet genoeg slapen kunnen het lichaam te weinig tijd geven om zich te herstellen. Genoeg slaap is voor de een 6 uur per nacht en voor de ander 10 uur per nacht en alles wat daar tussen in ligt. Heeft u meer dan 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig om uitgerust te zijn dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. De gemiddelde mens heeft aan 8 uur slaap per nacht genoeg. Eet u gezond, heeft u 3x per week lichaamsbeweging en leeft u zonder enorme stress dan heeft u een betere conditie en heeft u waarschijnlijk minder slaap nodig.

Als u veel snacks eet, geen lichaamsbeweging hebt, een gestrest leven leidt en met regelmatig een alcoholisch drankje, frisdrankje en/of veel koffie drinkt dan is uw conditie slechter. Uw lichaam heeft dan meer hersteltijd nodig en dus meer slaap nodig.

Ook mensen die regelmatig diëten geven zoveel onregelmatigheid aan het lichaam dat het lichaam dan om slaap (herstel) gaat vragen. Meestal niet als u op dieet bent maar erna als u weer in het oude patroon terugvalt.

Niet goed kunnen slapen door stress

De grootste boosdoener van het niet goed kunnen slapen of juist oververmoeid zijn en altijd maar willen slapen is stress. Stress is een groot woord en vele van ons herkennen en erkennen niet dat ze stress in hun leven hebben. Ons lichaam herkent het wel en erkent dit door minder goed te gaan functioneren. Slapeloosheid of het juist steeds willen slapen is onder andere een reactie van het lichaam. Wanneer wij herkennen en erkennen dat we stress hebben kunnen we daar iets aan doen. Wanneer wij er iets aan doen kan het lichaam zich kan herstellen en het slaapprobleem zich weer kan oplossen.

Door een gezond en regelmatig leven te leiden wordt er minder roofbouw op het lichaam gepleegd en zullen er ook minder slaapproblemen zijn. Ons lichaam is zo een mooi apparaat waar wij dagelijks meerdere malen (onbewust) misbruik van maken. We slapen te kort, we eten te veel of niet gezond. We tillen te zwaar, we …. vul maar voor uzelf in wat u eigenlijk elke dag te veel of juist niet doet. Ons lichaam is braaf en die repareert zichzelf dan tijdens onze slaap. Wat doen wij? Wij gaan de volgende dag weer hetzelfde doen. Als we dan door omstandigheden ook niet genoeg slapen of niet kunnen slapen, dan kan deze reparatie ook niet meer in werk gesteld worden. Resultaat dat het dan zelfs voor deze mooie machine een probleem wordt om te blijven functioneren.

Oorzaken niet kunnen slapen

  1. .U bent te druk in uw hoofd waardoor u ligt te malen en alle problemen angsten van gisteren of zorgen van morgen naar boven haalt en deze herhaaldelijk blijft analyseren.
  2. U hebt lichamelijke klachten die pijn doen waardoor u niet kunt slapen.
  3. U hebt een bed dat niet lekker ligt.
  4. U slaap omgeving (slaapkamer, huis of stad waar u zich fijn en veilig voelt) is niet hoe u het zou willen hebben.

Als u slaapproblemen hebt hoop ik dat u maar 1 van de boven genoemde problemen hebt. Als dit zo is pak hem aan om daar verandering in aan te brengen. Heeft u meerdere problemen dan is het wijs om ze stap voor stap op te lossen. Wanneer u alles tegelijk aanpakt dan vraagt u teveel van uzelf en is dat meestal niet vol te houden waardoor u weer in uw oude patroon terecht komt.