Moe wakker worden, daar wordt je moe van

Moe wakker worden daar wordt je moe van. Je gaat optijd naar bed en slaapt de hele nacht en toch kom je gesloopt je bed uit. Hoe is dat toch mogelijk. Wanneer je slaapt als een marmot kun je er toch vanuit gaan dat je uitgerust aan de nieuwe dag kan beginnen. Moe wakker worden heeft een oorzaak.

Hoe komt het dat we moe wakker worden? Dit komt omdat we dan niet genoeg diepe slaap hebben gehad. Dit kan bijvoorbeeld doordat we gestoord worden in onze slaap. Heb je jonge kinderen die s’ nachts eruit komen, een partner die luidruchtig snurkt of veel lawaai buiten de slaapkamer dan is een rustige nacht wel uitgesloten.

Wat doen we ‘s nachts

We hebben vijf slaapcyclus. Wanneer we naar bed gaan en in slaap vallen komen we in de eerste fase van onze slaapcyclus.
*De eerste fase is de Sluimer fase NREM1 (no rem 1) Hier kunnen we makkelijk in gewekt worden want we verkeren in overgang van waken naar slapen. Onze oogbewegingen worden langzamer. Onze spieren verslappen en we zakken langzaam weg in slaap. Deze fase duurt een paar minuten

*De tweede fase is de lichte slaap NREM2 (no rem 2). Hierin kun je nog makkelijk gewekt worden maar je hoort niet elk geluid meer om je heen. Deze fase duurt ongeveer 50 minuten. Als je hieruit wakker wordt kan je wel het gevoel hebben dat je helemaal niet sliep 😉

*De derde fase dan ga je over naar de diepe slaap NREM3. Alles ontspant en gaat langzamer. De ademhaling en hartslag werken op een laag pitje, de spieren zijn totaal ontspannen. Deze fase duurt 3 tot 8 minuten

*De vierde fase ben je in diepe slaap NREM4. Ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme, spieren zijn totaal ontspannen. In deze fase wordt het lichaam hersteld. Wanneer je uit deze fase wakker wordt gemaakt heb je even de tijd nodig om je te orienteren. Deze fase duurt rond de 20 minuten.

*De vijfde fase is de REM slaap. In deze fase ben je met mentale verwerking bezich. Je bent lichamelijk ontspannen maar je hersenactiviteit is hoog. Je ogen bewegen heen en weer en je droomd. Voor het lichaam is dit een vermoeiende fase maar wel super belagrijk om de dagelijks informatie te verwerken. Deze fase duurt ongeveer 25 minuten

Wat is belangrijk om “moe wakker worden” te voorkomen

Wanneer je gaat slapen zorg ervoor dat je niet meer gestoort wordt. Het steeds opnieuw in slaap komen onderbreekt de cyclus en dat is jammer van je tijd. In een onderbroken cyclus beginnen we weer van voren af aan en is de tijd ervoor dus weg gegooid. Als je s’ ochtens wakker wordt kun je het beste meteen uit bed komen. In slaap dommelen heeft geen zin voor ons lichaam en geest. Het enige wat je hiermee bereikt is dat je steeds opnieuw wakker moet worden maar de fysieke of mentale herstel fase bereik je niet tijdens dommelen. Mocht je nog steeds moe zijn ga dan s’ avonds tussen 22.00 uur en 23.00 uur slapen. Dat is het tijdstip dat de gemiddelde mens goed in slaap zou moeten kunnen komen. Wanneer je dan om 7 uur op moet heb je genoeg diepe slaap gehad om fysiek en mentaal er tegen te kunnen.

Blijven de problemen

Als je verschillende oplossingen hebt geprobeerd is het verstandig om misschien met een slaapspecialist door te nemen wat de mogelijkheden zijn. VTSlapen heeft door zijn jaren langen ervaring (sinds1987) zicht of het lichamelijk, fysiek of mentaal is. Hebt je een vraag voor de slaapspecialist, stuur dan een mail en je krijgt binnen een week een antwoord. Natuurlijk is voor een ongestoorde nacht een goed matras met een bijpassend kussen de eerste stap die ondernomen kan worden.