Iedereen heeft slaap nodig. De een wat meer dan de ander. Maar hoeveel slaap heb je nu eigenlijk echt nodig. Is veel slapen goed? De gemiddelde gezonde mens heeft tussen de 6 en 9 uur slaap per nacht nodig. Wanneer je kwalitatief goede nachtrust hebt gehad dan is het lichaam en geest doorgaans uitgerust en hersteld. Veel slapen kan dus betekenen dat er iets in je patroon moet veranderen om je fitter te voelen.
Zorgt veel slapen voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust heb je wanneer je tijdens de nacht meerder keren de vijf slaapcyclussen hebt doorlopen. Veel slapen staat daar los van. Je slaapcyclus bestaat uit 5 fases. Fase 4 is voor lichamelijk herstel en fase 5 voor geestlijk herstel. Wanneer je deze fases nooit bereikt wordt je uitgeput wakker. Uitgeput wakker worden gebeurt wanneer je tussen fase 1 en fase 3 gestoord wordt in je slaap. Wanneer dit gebeurt begint de cycleus weer opnieuw. Iemand die een hele onrustige nacht heeft en elke keer tot fase 3 komt rust dus niet uit. Het herstel is in fase 4 en 5. Die zijn dus een must. De fase 4 (NREM4) en fase 5 (REM) zijn noodzakelijk om meerdere keren per nacht te doorlopen. Wanneer dit gebeurt wordt je uitgerust wakker.
Waarom kom ik niet tot de fase 4 (NREM4) en fase 5 (REM)
Vast staat dat wanneer je tussen fase 1 en fase 3 gestoord wordt in je slaap, je cyclus weer opnieuw begint. Hierdoor kom je niet in fase 4 en fase 5. Veel slapen veranderd niets aan het feit dat je moe wakker wordt wanneer je niet in fase 4 en 5 terecht komt.
Waarom je deze fases niet bereikt kan verschillende redenen hebben:
-er is teveel lawaai om goed in of door te kunnen slapen.
-de temperatuur van de kamer is te warm waardoor het lichaam niet geheel kan ontspannen en in of doorslapen
-er is licht aanwezig (kamer moet donker zijn om melatonine aan te kunnen maken)
-er staat een wekkerradio naast of in de buurt van het bed, een dec-telefoon, mobile telefoon en/of andere stoorzenders die radiogolven veroorzaken
-het matras, kussen en dekbed zijn niet op elkaar afgestemd waardoor het lichaam zich niet kan ontspannen. Rug en nekpijn kunnen dan het gevolg zijn.
-het hoofd is te druk met allerlei onrustige en/of stress gedachten
-er zijn lichamelijke klachten
-drug en/of alcohol gebruik, zeker 4 uur voor het slapen gaan verstoort de nachtrust
-zwaar eten, na 8 uur s avonds
Moe wakker worden hoe voorkom ik dat?
Uitgerust wakker worden is voor een gezond mens niet moeilijk. Wat een hele uitdaging is wanneer je moe wakker wordt is om maatregelen te nemen.
Je wilt het vast niet horen maar om uitgerust wakker te worden moet je aanpassingen instellen en uitvoeren.
Een heel kort rijtje:
-eet gezond (groenten, fruit en biologisch vlees) geen frisdranken, fast-food, kant en klare zakjes, potjes en maaltijden, alcohol en sigaretten. Ons lichaam is geen vuilnisbelt. Behandel het ook niet zo.
-drink water. Heel afgezaagd maar alles wat we in ons lichaam stoppen aan frisdranken, voedsel en comfortfood moet afgevoert worden. Wanneer je niet genoeg water drinkt wordt er niet genoeg afgevoert. De afvalstoffen worden dan opgeslagen in onze vetcellen. Het kan zijn dat door deze afvalstoffen ons lichaam s’ nachts onrustig is. Een goede meting zodat je weet of je genoeg water drinkt is, hoe vaak je moet plassen? Plas je niet regelmatig over de dag, dan drink je waarschijnlijk te weinig. Is je plas (donker)geel en niet (licht)geel tot water kleur, dan drink je te weinig.
-beweeg (wandel) elke dag tenminste 30 minuten. Liefste in de ochtend en in de avond. Onze bloedsdoorstroming stagneert en het lichaam wordt stijf en stram. Door te weinig beweging kunnen afvalstoffen niet worden afgevoert en is het lichaam s’ nachts onrustig.
-stop met computer, tablet, telefoon 2 uur voor het slapen gaan. Wanneer je dit niet doet zorg dan voor een Bluelight Schield. Door het harde blauwe licht wordt je melatonine (je slaaphormoon) niet aangemaakt
-zorg voor een mentaal rustmoment in de dag. Dit kan zijn door te wandelen en je hoofd leeg te maken, ademhalingsoefeningen, meditatie etc.
-schrijf de dag van je af. Wanneer je voor het slapen gaan heel druk in je hoofd bent en ligt te malen kun je niet slapen. Sta op en schrijf alles van je af. Neem standaard eke dag de tijd voordat je gaat slapen om op te schrijven wat je bezig houd, dwars zit of over piekert.
-ga rond 11 uur naar bed en sta s’ochtends om 7 a 8 uur op. Door een patroon op te bouwen gaat je lichaam naar zijn biologische klok luisteren